Home | Bioinformatica | Cuprins | Secţiuni | Generalităţi

 

Generalităţi

Ce este bioinformatica?
De ce este necesară bioinformatica?
Despre ce este vorba?
Proiectul Genomului uman
Despre istoria Bioinformaticii
Bioinformatica la ora actuală

Secţiunea următoare =>

 

Despre ce este vorba?

    Bioinformatica, ca fundament al “Diagnosticului genetic”, spre exemplu, are din ce în ce mai multă influenţă asupra vieţii fiecăruia dintre noi, dar cei mai mulţi nu realizează acest lucru. 

    Bioinformatica asigură baza teoretică şi uneltele practice oamenilor de ştiinţă pentru explorarea proteinelor şi ADN (DeoxyriboNucleic Acid - DNA). ADN-ul şi proteinele sunt mari molecule care constau dintr-un lanţ de mici radicali numiţi nucleotide (mononucleotide), respectiv, aminoacizi. Ei constituie blocurile de construcţie utilizate de natură, dar aceste elemente de construcţie nu sunt utilizate analog căramizilor într-o construcţie obişnuită, deoarece funcţia finală a moleculei depinde foarte mult de ordinea de asamblare a acestor blocuri. Astfel că este posibil să concepi aceşti radicali ca fiind numerotaţi.

    Structura 3D (tridimensională) depinde de ordinea acestor radicali. Ordinea aminoacizilor unei anumite proteine este moştenită de la ADN corespunzător. Acestă bucată de ADN constă într-o secvenţă ordonată de nucleotide.


© Cornel Mironel Niculae @fizica.unibuc.ro, 2003-2009, 13-Nov-2009