Home | Bioinformatica | Cuprins | Secţiuni | Genetica | ||
Genetica ● Genetica - Repere istorice |
Genetica - Repere istorice
Totul a început 1859 când Darwin a publicat celebra carte Origin of
Species.
Călătoria exploratorie a lui Darwin pe vasul H.M.S. Beagle l-a adus în contact cu o mare varietate de fosile şi organisme vii. El a fost în mod particular şocat de adaptările pe care le-a văzut la păsările finch (păsări cântătoare din familiile Fringillidae, Estrildidae, Emberizidae) şi broaştele ţestoase din insulele Galapagos. Darwin a ajuns la concluzia că speciile se modifică prin selecţie naturală, sau (în termenii lui Wallace) prin supravieţuirea celui mai adaptat la un mediu dat. Cartea lui Darwin a atras imediat atenţia şi controversa, nu numai a comunităţii ştiinţifice, ci şi publicului obişnuit care a reacţionat imediat la implicaţiile sociale şi religioase ale teoriei. În anii ce au urmat Darwin a scos şase ediţii ale cărţii sale. Cu timpul, genetica s-a impus şi înţelegerea că genele rămân disticte entităţi – chiar dacă caracteristicile părinţilor par să se amestece la copiii lor – explică mecanismul selecţiei naturale şi confirmă ideea propusă de Darwin.
Gregor Mendel descrie experimentele sale cu mazărea (în articolul Experiments in Plant Hybridization, Transaction of the Brunn Natural History Society, 1865) arătând că ereditatea se transmite în unităţi discrete. De multă vreme, oamenii observaseră asemănarea dintre părinţi şi descendenţi, atât la plante şi animale cât şi la oameni. Gregor Johann Mendel a transformat studiul eredităţii într-o ştiinţă.
Mendel a fost un călugăr (din ordinul Augustin) foarte
interesat de botanică. El studiaze matematica şi ştiinţele
la Universitatea din Viena pentru a deveni profesor de ştiinţă.
Timp de opt ani, începând cu 1857 El a auto-polenizat plantele până când a observat păstrarea caracteristicilor generaţie după generaţie. El a studiat caracteristicile uşor de distins cum ar fi culoarea şi conformaţia plantelor, culoarea seminţelor şi florilor precum şi înălţimea plantelor. Analizând caracteristicile descendenţilor obţinuţi prin încrucişare a observat că descendenţii păstrează caracteristicile în proporţie de 3 la 1 la o adoua generaţie. De exemplu, din patru plante trei sunt înalte şi una scundă, sau trei au boabe galbene şi una verde. Analiza generaţiile următoare au pus în evidenţă că anumite trăsături sunt dominante (plantele înalte şi galbene) şi altele recesive (plantele scunde şi verzi). cu alte cuvinte, anumite trăsături le maschează pe celelalte. Dar trăsăturile nu se amestecă: ele sunt moştenite de la părinţi ca unităţi discrete şi rămân distincte. Mai mult, anumite trăsături – cum sunt înălţimea şi culoarea seminţelor - sunt moştenite independent una de cealaltă. ‒>SUS
Cu timpul Watson şi Crick şi-au concentrat atenţia asupra rezolvării structurii chimice a ADN-ului. ADN-ul era cunoscut ca având urmatoarele atribute:
Watson şi Crick sau lansat în cursa de a determina structura ADN-ului înaintea tuturor. Ei l-au concurat pe Linus Pauling, care descoperise mai înainte structura alfa-elicoidală a moleculelor anumitor proteine. În timp ce Watson şi Crick lucrau încă la modelul lor, Pauling a publicat un articol ce sugera structura de triplă elice a ADN-ului. Imediat alţi au realizat că modelul era din punct de vedere chimic inexact. Este interesant de reţinut că Watson şi Crick au folosit benzi din hârtie şi piese metalice (cumpărate de la un magazin de maşini) pentru a construi model lor. Modelul lor dezvăluie următoarele proprietăţi importante:
Articolul lor de 900 de cuvinte [WAT953], publicat în revista Nature, concluzionează, faimos: It has not escaped our notice that the specific pairing we have postulated immediately suggests a possible copying mechanism for the genetic material. – Nu a scăpat atenţiei noastre că împerecherea particulară pe care am postulat-o sugerează imediat un posibil mecanism de copiere a materialului genetic. Watson, Crick şi Wilkins au primit premiul Nobel pentru Physiology or Medicine în 1962. |
© Cornel Mironel Niculae @fizica.unibuc.ro, 2003-2009,
13-Nov-2009
© Cornel Mironel Niculae, 2003-2008
13-Nov-2009