Home | Bioinformatica | Cuprins | Secţiuni | Generalităţi

 

Generalităţi

Ce este bioinformatica?
De ce este necesară bioinformatica?
Despre ce este vorba?
Proiectul Genomului uman
Despre istoria Bioinformaticii
Bioinformatica la ora actuală

Secţiunea următoare =>

 

Despre istoria Bioinformaticii

         În ultimii 20 de ani s-a dovedit că multe proteine, cu diverse origini, dar având funcţii similare au secvenţe similare de aminoacizi. Prin urmare, există secvenţe ADN care sunt similare chiar dacă proteina analizată provine de la specii diferite cum sunt şoarecii şi oamenii.

        Astfel, căutăm diferenţele şi similarităţile la nivelul ADN dintre un şoarece şi un om pentru foarte multe secvenţe similare. Încă de la începutul anilor ’90, multe laboratoare analizează întregul genom al câtorva specii cum sunt: bacteriile, fermenţii (yeasts), şoarecii şi oamenii. În tot timpul acestui efort colaborativ cantităţi enorme de date sunt colectate şi stocate în baze de date, majoritatea dintre ele fiind public accesibile. Pe lângă adunarea acestor date, este necesară compararea acestor secvenţe de nucleotide sau de aminoacizi pentru a depista similarităţile şi diferenţele.

    Deoarece nu este foarte uşor să compari secvenţe de câteva (sute) de nucleotide sau amino acizi cu mâna, câteva tehnici numerice au fost dezvoltate pentru a rezolva această problemă. În plus, aceste tehnici sunt mai puţin generatoare de erori decât abordarea manuală. Utilizarea tehnicilor numerice pentru analiza datelor biologice constituie ceea ce astăzi este cunoscut sub numele de Bioinformatică (Biocomputing).


© Cornel Mironel Niculae @fizica.unibuc.ro, 2003-2009, 13-Nov-2009