Modelul ISO/OSI

Modelul OSI (Open Systems Interconnect)

Cam in acelasi timp cand DARPA (Defense Advanced Research Projects Agency) era in cautarea unui protocol pentru comunicarea intre retele (internetworking protocol suite) drept raspuns cererii de stabilire a unor standarde pentru comunicarea intre retele, care in cele din urma a condus la TCP/IP si Internet (vezi istoria Internetului), un standard alternativ a fost emis de catre CCITT (Comité Consultatif International Telephonique et Telegraphique, sau in traducere engleza, Consultative Committee on International Telephony and Telegraphy), si ISO (International Organization for Standardization ). De atunci CCITT a devenit ITU-T (International Telecommunications Union - Telecommunication Standardization Sector).

Aceste efort a condus la modelul de referinta OSI (Open Systems Interconnect Reference Model)  (ISO 7498), care adefinit un model de comunicare a datelor pe sapte niveluri (straturi) cu nivelul fizic la nivelul cel mai de jos si protocoalele de aplicatie in straturile superioare. Acest model, prezenta in figura urmatoare, este larg acceptat drept baza pentru intelegerea modului in care o stiva de protocoale de retea trebuie sa opereze. In particular, modelul OSI este o model de referinta foarte util pentru compararea diferitelor stive de protocoale pentru retele.

Modelul de referinta OSI are sapte niveluri; fiecare strat asigura un set de functii pentru stratul vecin superior, bazandu-se, in schimb, pe functiile asigurate de stratul imediat inferior.

Cu toate ca mesajele pot circula numai vertical prin stiva de la strat la strat, din punct de vedere logic, fiecare strat comunica direct cu straturile aflate la acelasi nivel de pe alte noduri.

Cele sapte niveluri sint:

Nivelul Aplicatie

Toate programele care utilizeaza comunicarea prin retea fac parte din acest nivel. Exemplele de aplicatii de retea includ clientii si serverele de posta electronica (binecunoscuta acum drept e-mail), clientii si serverele de http (clientul este cunoscut sub numele browser web), bazele de date distribuite dintre care cele mai cunoscute sunt cele asigurate de serverele DNS (Domain Name System) etc.

Nivelul Prezentare

Nivelul prezentare reuneste functii folosite in mod repetat in comunicatiile in retea. Nivelul prezentare gestioneaza detaliile legate de interfatarea retelei cu imprimantele, formatele fisierelor, etc. Acest nivel se ocupa de formatarea si codificarea datelor

Nivelul Sesiune

Se ocupa de stabilirea si mentinerea si terminarea sesiunilor. Acest nivel gestioneaza detalii precum: nume de cont, parole si autorizarea utilizatorilor. O sesiune este deschisa la fiecare operatie de autentificare a utilizatorului (moment cunoscut sub numele de login) si inceteaza la cererea utilizatorului (logout) sau in cazuri bine stabilite, cum ar fi: terminarea sesiunii la n minute dupa incetarea utilizarii ei. Spre exemplu, utilizatorul pleaca de la statia de lucru uitand sesiunea deschisa, sau din motive fizice conexiunea a fost intrerupta.

Nivelul Transport

Nivelul transport asigura livrarea in siguranta (sau nu) a datelor intre doua calculatoare gazda (host).

Nivelul Retea

Nivelul retea asigura livrarea pachetelor si alegerea optima a cailor de transmitere (rutarea - routing). Ca atare, nivelul retea  trebuie sa gestioneze traficul in retea, congestiile si ratele de transfer (vitezele) de-a lungul liniilor de transmisie. Internet Protocol este sinonim cu nivelul retea.

Nivelul Legaturii de date (Data Link)

Nivelul legaturii de date asigura portionarea unitatilor de informatie si verificarea erorilor.Placa de retea reprezinta  nivelul legaturii de date a unui calculator

Nivelul Fizic

Nivelul fizic asigura transmiterea bitilor prin canalul de comunicatie. Ca atare, liniile de transmisie din retea - cablurile care conecteaza toate calculatoarele din retea - fac parte din nivelul fizic.

Cele doua standarde TCP-IP si OSI au abordat problema standardizarii din puncte de vedere diferite.

Abordarea OSI a pornit formal si s-a dezvoltat incet, si deoarece utilizeaza intreaga stiva de protocoale, nu a fost larg utilizat pe piata calculatoarelor de birou si a micilor calculatoare.

In acelasi timp, TCP-IP cu o stiva de protocoale mai mica a fost pus rapid in practica ajungand un standard de facto datorita utilizarii pe scara larga.

© Cornel Mironel Niculae, 2004-2005

25-Mar-2008